Kevin McAleenan rezygnuje ze stanowiska sekretarza Bezpieczeństwa Wewnętrznego

„wierzę również mocno w inwestowanie w rosnącą współpracę z rządami Gwatemali, Salwadoru i Hondurasu i dostrzegam realną szansę na zmianę dynamiki w regionie poprzez te partnerstwa”, powiedział McAleenan w swoim liście rezygnacji.

Ustawa o wolnych stanowiskach pracy przewiduje, że stanowisko sekretarza musi przejść do niektórych urzędników w departamencie, ale według dwóch osób poinformowanych o okolicznościach związanych z MS. Odejście Nielsena, zmieniono zasady, które sprawiły, że ustawa została zakwestionowana, co może wymagać dodatkowych zmian, aby Biały Dom mógł wyznaczyć osobę wybraną przez prezydenta.

Podczas Gdy Pan McAleenan miał silne poparcie Jareda Kushnera, zięcia prezydenta i starszego doradcy, starł się o decyzje personalne ze Stephenem Millerem, doradcą Białego Domu i architektem programu imigracyjnego pana Trumpa. W ostatnich miesiącach Pan McAleenan coraz bardziej irytował surowym językiem używanym przez urzędników agencji zainstalowanych przez Biały Dom.

Kenneth T. Cuccinelli II, który kiedyś opowiadał się za zakończeniem birthright obywatelstwa, został zainstalowany na czele agencji, która zarządza legalną imigracją. Mark Morgan, który kiedyś powiedział, że może określić przyszłych członków gangu, patrząc na zatrzymanych dzieci imigrantów, został wybrany do nadzorowania imigracji i egzekwowania ceł. Następnie zastąpił Johna Sandersa, sojusznika Pana Mcaleenana, na czele Straży Celnej i ochrony granic. Obaj służą na stanowiskach aktorskich.

Bennie Thompson, przewodniczący Komisji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, wyśmiewał obroty Departamentu. „Prezydent Trump nie może nadal polegać na zaszczepianiu „działających” — i potencjalnie bezprawnych-figureheads dla tego krytycznego stanowiska”, powiedział Thompson w oświadczeniu. – Następny Sekretarz musi również zrozumieć, że kłanianie się obsesji prezydenta Trumpa nad murem i trzymanie ludzi z daleka nie jest częścią opisu stanowiska.”

Mike Rogers, Republikanin z Alabamy i rangą członek Komitetu, chwalił Pana Mcaleenana za zmniejszenie przepływu rodzin migrujących do granicy.

„Kevin McAleenan otrzymał niewiarygodnie twardą rękę, gdy objął funkcję sekretarza tej wiosny — byliśmy w środku kryzysu humanitarnego i bezpieczeństwa na naszej południowo-zachodniej granicy”, powiedział Rogers w oświadczeniu. „Na szczęście sprostał zadaniu.”

You might also like